Over Mij

IMG_0623

Als kind van het platteland, ben ik opgegroeid met de natuur, de jaargetijden en met pure materialen. Hier komt mijn voorliefde voor aardse kleuren vandaan. En komend uit een groot gezin waarbij ieder ding bewaard werd (voor ‘je kan het niet weten’) zit het hergebruik van spullen en materiaal in mijn bloed.
Deze twee componenten komen samen in mijn werk.

Ik omarm de gedachte dat creativiteit groeit wanneer je het moet doen met datgene wat er voor handen is. Een nieuw leven geven aan materiaal, wat los van elkaar weinig betekenis heeft, maar met elkaar juist een uniek kunststuk vormen: ik hou ervan!

Een randje, een losse draad, een oud roestig stuk ijzer… het hoort allemaal bij mijn filosofie dat er veel schoonheid huist in het imperfecte.
Daarnaast past hergebruik heel goed in het besef van duurzaamheid.
Perfecte imperfectie.

‘Een goede basis is het halve werk’…
En de rest bestaat uit door bij elkaar gesprokkeld materiaal.

Vilt maak ik uit 100% wol, aangevuld met natuurlijke vezels zoals bamboe, zijde en vlas, om daarna details toe te voegen door het gebruik van allerhande materiaal. Stof, bandjes, garen, knopen… alles komt uit eigen kast, uit de erfenis van mijn moeder of bij de kringloop vandaan. Vooral de oude kettingen en armbanden die ik daar vind, leveren mij de benodigde kralen op.
Oud ijzeren vondsten haal ik uit schuren bij de mensen thuis, of raap ik soms letterlijk van de straat.

Ook in mijn werk van beton tref je diverse materialen aan, al werk ik hierin meestal wat grover. Grotere stukken ijzer, spijkers, zand, grind, steentjes; er is veel bruikbaar. Bijna altijd vind je hierin ook delen van mijn viltwerk terug, waarbij ik op mijn eigen manier beide creatieve werelden laat samenkomen.
Het ruwe en ongepolijste van beton versus het zachte en aaibare van vilt…
Een spannende combinatie die het verrassend leuk doet in het betonwerk dat daaruit voortkomt.

Denken, bedenken en doen

Inspiratie vind ik overal. Hierbij zijn de natuur, de mens en onze gedachtegang mijn voornaamste bronnen.
Mijn werk laat zich omschrijven als puur, aards, krachtig en soms rauw.
Door deze elementen samen te voegen creëer ik een klein stukje ‘eigen wereld’ waarin verschillende emoties te vinden zijn: soms herkenning of sentiment, soms verwondering, of juist een diepere filosofische benadering. De grote uitdaging in het maken van mijn kunstwerken zit voor mij in de balans vinden tussen toevoegen, of toch weglaten, zodat er een beeld ontstaat waarbij de kijker de ruimte krijgt voor eigen voorstellingsvermogen.

Zin in Zien?

Hou je van origineel abstract werk met verrassende combinaties van materialen? Kunst waarin jij zelf de ruimte hebt om erin te zien wat jij ziet en erbij te voelen wat jij voelt? Jouw eigen stukje ‘wereld’?
Dan is een RibbelWerk gemaakt voor jou.

Wil je mijn werk eens in het echt bekijken of wil je mijn werk op eigen locatie ervaren? Neem contact op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
En natuurlijk is dit allemaal helemaal vrijblijvend.

Ik ontmoet je graag!
Hanneke

ad4ab4a3-5248-4b57-8262-656f1c00e07f