Over Mij

IMG_0623

Als kind van het platteland, ben ik opgegroeid met de natuur, de jaargetijden, met pure materialen. Komend uit een groot gezin waarbij ieder ding bewaard werd voor “je kan het niet weten”… zit het hergebruik van spullen en materiaal in mijn bloed. Deze twee componenten komen samen in mijn werk.

De basis van mijn werk is vilt of beton, en wordt gekenmerkt door het combineren van materialen.

Vilt maak ik uit 100% wol, aangevuld met natuurlijke vezels zoals bamboe, zijde en vlas, om daarna graag details toe te voegen door het gebruik van allerhande materiaal en borduurtechnieken. Stof, bandjes, garen, knopen… alles komt uit eigen kast, uit de erfenis van mijn moeder of bij de kringloop vandaan, waarbij vooral de oude kettingen en armbanden die ik hier vind mij de benodigde kralen opleveren. Oud ijzeren vondsten haal ik uit schuren bij mensen thuis of raap ik soms letterlijk op van de straat.

Ook in mijn betonwerk tref je materiaal aan, al werk ik hierin meestal wat grover. Grotere stukken ijzer, spijkers, zand, grind, steentjes; er is veel bruikbaar, alles vindt zijn weg. Maar zeker ook stukken van mijn viltwerk zie je hierin terug, waarbij ik op mijn eigen manier beide creatieve werelden laat samenkomen. Het ruwe en ongepolijste van beton versus het zachte en aaibare van vilt…een interessante combinatie die het verrassend leuk doet in het betonwerk wat daaruit voortkomt.

Ik omarm de gedachte dat creativiteit groeit wanneer je het moet doen met datgene wat er voor handen is, naast het feit dat hergebruik bijdraagt aan een schonere wereld. Een nieuw leven geven aan materiaal wat los van elkaar nauwelijks waarde heeft maar met elkaar juist een uniek kunststuk vormt: ik hou ervan! Een randje, een losse draad, een oud roestig stuk ijzer… het hoort allemaal bij mijn filosofie dat er veel schoonheid huist in het imperfecte.

Inspiratie haal ik overal vandaan, waarbij de mens (het denken en doen) en onze natuur wel de voornaamste bronnen zijn. Mijn grote uitdaging is de balans vinden tussen toevoegen of toch weglaten, zodat er een beeld overblijft waarbij de kijker de ruimte krijgt voor eigen voorstellingsvermogen.

Je vindt mijn werk mooi of niet, in beide gevallen ben ik benieuwd naar wat jij ziet!